Geen onderdeel van een categorie

Waarom droge ogen en hygiëne samengaan

By april 23, 2020 mei 5th, 2020 No Comments

Droge ogen is een van de meest voorkomende ooggerelateerde klachten. In Nederland en België ondervinden 1 op de 3 mensen hier, in meer of mindere mate, hinder van.1 Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van deze mensen ook een vorm van blefaritis heeft.2 Reden te meer om advies bij droge ogen te richten op … hygiëne. Net datgene wat op dit moment volop in ons collectieve geheugen wordt gegrift.

MEIBOMKLIERDYSFUNCTIE EN BLEFARITIS

Droge ogen ontstaan voornamelijk door een verstoring in de balans van de traanfilm. De traanfilm bestaat uit de lipidelaag en de waterige mucinelaag. De lipidelaag, die voorkomt dat de traanfilm te snel verdampt, is in ruim 60% van de gevallen verantwoordelijk voor het ontstaan van droge ogen.2 Deze lipidelaag wordt ondersteund door de klieren van Meibom, die zich in de ooglidranden bevinden. Doordat deze klieren minder goed functioneren of zelfs volledig blokkeren (MGD*), ontstaat een tekort aan lipiden. Het gevolg is een verzwakte lipidelaag, waardoor de traanfilm te snel verdampt. Daaruit volgen dan weer droge ogen, met een breed scala aan klachten.3

Blefaritis is een ontsteking van de oogleden en ooglidranden waarbij meer bepaald de haarzakjes en de talgklieren op de ooglidrand ontstoken zijn. De oorzaak hiervan is de Staphylococcus aureus-bacterie. Deze bacterie komt bij ieder mens op de huid voor en dringt soms door in de huid op de plaats van de aanhechting van de oogharen. Irritatie kan dan tot overactiviteit van de nabijgelegen talgklieren leiden. Hierdoor vormen zich schilfertjes langs de ooglidrand en oogharen.

*MGD: Meibomian Gland Dysfunction (meibomklierdysfunctie)

OOGLIDHYGIENE EN WARMTEKOMPRESSEN

Voor zowel meibomklierdysfunctie als blefaritis geldt dat zorgvuldige reiniging van de ooglidranden essentieel is bij de behandeling. Om te voorkomen dat de huid verder gaat irriteren en om voldoende reiniging te bieden, is het raadzaam om gebruik te maken van speciaal hiervoor ontwikkelde producten. Voor verstopte of niet goed functionerende meibomklieren is het gebruik van warmtekompressen belangrijk.4 Deze bevorderen de bloedcirculatie van de oogleden, openen de poriën van de geïnfecteerde klieren en maken de gestolde secretie in de klieren weer vloeibaar. 4 In combinatie met massage van de oogleden kan dit de normale functie en productie van de meibomklieren herstellen. 4

SYSTANE® LID WIPES

De hypoallergene ooglidreinigingsdoekjes Systane® Lid Wipes dragen bij tot een goede ooglidhygiëne. Hierin bevinden zich namelijk een aantal reinigende en bevochtigende componenten.4 Dagelijkse reiniging van de oogleden ondersteunt de behandeling van blefaritis en kan dit mogelijk zelfs voorkomen. Een onmisbare schakel in de strijd tegen droge ogen.

HANDHYGIENE

Op dit moment is handhygiëne waarschijnlijk een van de meest gegeven adviezen in de strijd tegen COVID-19, ofwel het coronavirus. Ook contact vermijden tussen de handen en het gezicht, en al zeker de mond, de neus en de ogen, is belangrijk. Alleen hebben juist mensen met droge ogen of seizoengebonden allergie, die op dit moment weer de kop opsteekt, de neiging om in hun ogen te wrijven. Druk hen dus zeker op het hart om heel regelmatig grondig de handen te wassen, voor minimaal 20 seconden, met water én zeep. Dit geldt met name voor aanvang van het gebruik van bijvoorbeeld oogdruppels of reinigingsdoekjes.

Bronnen

  1. Vision Needs Monitor 2018
  2. Lemp MA, Crews LA, Bron AJ, Foulks GN, Sullivan BD. Distribution of aqueous-de­ficient and evaporative dry eye in a cli­nic-based patient cohort: a retrospective study. Cornea. 2012;31:472–478
  3. Begley CG, Caffery B, Chalmers RL, Mit­chell GL, Dry Eye Investigation (DREI) Study Group. Use of the dry eye questi­onnaire to measure symptoms of ocular irritation in patients with aqueous tear de­ficient dry eye. Cornea. 2002;21(7):664–670.
  4. Jones et al. TFOS DEWS II Management and Therapy Report 2017

©2020 Alcon BNLX-SYW-2000003