Geen onderdeel van een categorie

“Alcon Scholarship”, zaken die je in jouw opleiding tot optometrist niet meekrijgt

By februari 4, 2020 februari 25th, 2020 No Comments

Astrid Snijder, optometrist bij Grit Optiek Nieuwerkerk in Nieuwerkerk aan den IJssel weet dat nu. Zij werd geselecteerd om deel te nemen aan een Alcon Scholarship, en leerde er behoorlijk wat bij.

ALCON SCHOLARSHIP

Bij een vak als contactlensspecialist komt heel wat meer kijken dan verschillende types contactlenzen aanpassen. Daar is Alcon zich volop van bewust. Een Alcon Scholarship gaat daarom veel breder.

  • De training verzamelt een groep van zo’n 25 beloftevolle optometristen uit heel Europa.
  • Ze duurt 10 dagen, verspreid over 2 jaar.
  • De geselecteerden komen in totaal 5 x samen, telkens voor een intensieve tweedaagse opleiding.
    • 4 x in South Hampshire, in het Verenigd Koninkrijk.
    • 1 x in een andere Europese Alcon-vestiging.

KENNISHONGERIGE KANDIDAAT

Voor zo’n scholarship gingen we op zoek naar jonge optometristen die al enkele jaren werkervaring achter de rug hebben, maar hongeren naar meer kennis. In Astrid Snijder vonden we een geknipte kandidaat:

  • Ze studeerde in 2009 af als optometrist.
  • Ze voegde daar in 2011 een diploma orthoptist aan toe.

“Al tijdens mijn opleiding had ik een bijzondere interesse in contactlenzen, omdat optometrie erop gericht is om mensen heel praktisch en gericht te helpen. Contactlenzen geven je de mogelijkheid om meer dan ondersteuning te bieden en een probleem ook echt op te lossen“, zegt Astrid.

Omdat er heel veel ontwikkelingen en nieuwe inzichten zijn, is Astrid de behoefte aan bijscholing altijd blijven voelen. Ze was dan ook meteen enthousiast toen we voorstelden om haar als kandidaat voor het Alcon Scholarship voor te dragen.

WIE WERKT HOE?

“Mijn voornaamste drijfveer om deel te nemen? Het bood de gelegenheid om inspiratie op te doen en in een internationale context ideeën uit te wisselen over de aanpak van mijn werk. Je komt samen met collega’s die een heel andere achtergrond hebben en hun werk net dat ietsje anders aanpakken.” Ze haalde er elementen uit:

  • Die haar helpen om efficiënter te werken.
  • Waarmee ze haar werk nog leuker en uitdagender kan maken.

Omdat het een kleine groep is en de training voor sommige opdrachten samenwerking vraagt, is er heel veel gelegenheid voor dat soort uitwisselingen.

MEER DAN CONTACTLENZEN ALLEEN

Uiteraard stond het onderwerp ‘contactlenzen’ centraal, maar het ging breder dan dat. Zo bleek ook het onderdeel communicatie bijzonder boeiend. Daarin kwamen onder andere volgende topics aan bod:

  • Omgaan met collega’s en consumenten.
  • Hoe een ‘slecht nieuws’-gesprek voeren.
  • Het gesprek aanpassen aan iemands persoonlijkheid

Allemaal zaken die je in je opleiding tot optometrist niet meekrijgt.

Het Alcon Scholarship gaat van hele praktische oogmeettechnieken tot een duidelijke, beknopte manier van noteren. Ook diverse typen contactlenzen komen aan bod. “Omdat deze opleiding zo veelomvattend is, vond ik ze bijzonder verrijkend.

AANNAMES LOSLATEN

Wat Astrid hieruit meeneemt naar de praktijk? “Ik sta vooral sterker stil bij mijn manier van aanpakken en laat een vastgeroeste aanname makkelijker los”, zegt ze zelf.

  • Bij onrustig zicht zal ze sneller monoculair nabij testen.
  • Bij een multifocale aanpassing baseert ze zich eerder op de verwachtingen, behoeften, beleving en tevredenheid van de consument dan perfect zicht na te streven.
  • Ze vermijdt ook om verwachtingen te beïnvloeden. Door de kleinste lettertjes van de letterkaart bij binnenkomst in de meetkamer niet zichtbaar te laten, bijvoorbeeld.

Voor Astrid bestaat er geen twijfel: “Komt er een vervolgopleiding? Dan zeg ik meteen ja!”

“De opleiding gaat heel breed en behandelt ook onderwerpen die niet rechtstreeks met je vak als optometrist te maken hebben, maar er wel een grote rol in spelen.”
Astrid Snijder, optometrist
Grit Optiek Nieuwerkerk

©2019 Alcon BNLX-VC-1900005